Bel Kayması

Bel Kayması - Prof. Dr. Cüneyt Temiz

Bel Açıklığı

Bel kayması rahatsızlığında omurilik görevini tam olarak yerine getiremez.  Vücutta bulunan omurilik beyinden gelen sinyallerin vücuda iletilmesini sağlamaktadır. Anne karnındaki bir bebeğin omurga kemiklerinin yeteri kadar kapanmaması sonucu oluşan durum bir sağlık sorunudur. Gebeliğin ilk aylarında meydana gelen bu rahatsızlık sonradan oluşmamaktadır. Omurilikte meydana gelen rahatsızlıktan dolayı organlarda işlevlerini tam olarak yerine getirmemektedir. Bel kaymasının olduğu durumlarda omurilik, omurilik kanalı tarafından tam şeklinde kapanmamaktadır. Bu durum aslında omuriliğin dışarda kalması şeklinde ifade edilmektedir.

Bel kayması aslında doğumsal anomali olarak bilinmektedir. Bu hastalık açık omurga veya açık omurilik olarak da bilinmektedir. Anne karnında gelişim gösteren bebeklerin embriyo döneminde omurgaları kapalı değildir. Bu açıklığın kapanması gebeliğin 29.gününden itibaren kapanmaya başlamaktadır. Anne adaylarında bu rahatsızlık gebeliği bilmeden önce meydana gelmektedir. Bel açıklığı kas sistemini etkileyen bir hastalıktır. Toplumda genel olarak binde 1 veya 2 olarak görülmektedir.

Bebeklerin bel kayması rahatsızlığı ile doğmasından dolayı beyin ile sinirler arasındaki iletişim sağlıklı bir şekilde yerine getirilemez. Bundan dolayı kişide his kaybı ve çeşitli felçlerin oluşmasına neden olmaktadır. Açıklık halinin bulunma durumuna göre sırttaki kısıtlılık hali değişiklik göstermektedir. Bel kayması sırt kısmın üst bölgesi bulunması hastanın daha çok olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı bel kayması rahatsızlığı ile doğan bebeklerin bazıları yürüyebilirken bazıları da idrarını tutamaz hale gelebilmektedir.

Dünyaya gelen bebek omuriliği çevreleyen yapının olmamasından dolayı sırtında bir açıkla doğmaktadır. Beyinde gerçekleşen iletileri sağlıklı bir şekilde iletemeyen omurilik, farklı felçlerin oluşmasına neden olmaktadır. Omurgada meydana gelen kayma kafatasına ne kadar yakınsa kişide meydana gelen kısıtlılık da o kadar fazladır.

Bel Kayması Nedenleri

Bel kayması rahatsızlığını önlemek için yapılan tedaviler genelde oluşabilecek riski en aza düşürmektedir. Gebeliğin başladığı andan itibaren folik asit kullanımı oldukça önemlidir. Folik asit kullanımı nöral tüp defektlerinin oluşumunu azalttığı bilinmektedir. Plansız bir şekilde gebe kalınması durumunda kişiler öğrendikleri andan itibaren folik asit kullanmaları gerekmektedir.

Bel kaymasının risk faktörlerine bakılacak olunursa;

Kadınlar erkeklere göre bel kayması rahatsızlığından daha çok etkilenmektedir.

F9 vitamini eksikliğinden meydana gelebilmektedir. Gebelik döneminde F9 vitamini bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca folik asit eksikliği de bel açıklığı riskini arttırmaktadır.

Ailede daha önce bel kayması hastalığının bulunması bu durumu arttırmaktadır.

Şeker hastalığı bel kayması hastalığına neden olabilmektedir. Kan şekerinin kontrol altına alınmaması durumunda diyabet hastalığına sahip olan kadınların bel açıklığı hastalığına sahip bir bebek dünyaya getirmesine neden olmaktadır.

Gebelik döneminden önce yaşanılmış olan obezite, bel kayması hastalığının oluşmasına neden oluşturabilmektedir.

Hamilelik döneminde vücut ısısında meydana gelen artıştan dolayı bel kayması hastalığı görülebilir. Yapılan bazı araştırmalar gebeliğin ilk haftasında vücut ısısının yüksek olması bu riski arttırdığını düşündürmektedir.

Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması gebelik esnasında yapılan kontroller sırasında fark edilebilir. Ayrıca amniyosentez ile de bel kayması rahatsızlığının olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Fakat bel kayması genelde doğum sırasında veya doğum esnasında fark edilebilmektedir.

Bel kayması tedavisi kişilerin hastalık tiplerine göre tedavi aşamaları bulunmaktadır. Tedavi anne karnında 26. Haftada gerçekleştirilen fetal cerrahi ile yapılabilmektedir. Bu cerrahi müdahale ile bebeğin gelecekte karşılaşacağı engeller ortadan kısmen kaldırılmaktadır. Bel kayması ile doğan bebeklerin doğumdan sonra fizyoterapist tedavisi alması son derece önemlidir.