Kafa Travmaları

Kafa Travmaları | Cüneyt Temiz - Hizmetler

Kafa Travmaları Teşhis, Tedavi ve Operasyonları

Kafa travmaları herhangi bir darbe ya da kaza sonucu meydana gelebilir. Kafa travması yaşayan kişinin hayatı risk altındaysa bazı belirtiler ortaya çıkacaktır. Bunlar, uyku hali ve kusmadır. Kafa travmasından sonra bunu yaşayan kişi olayın öncesini sonrasını hatırlamakta zorluk çekiyorsa da mutlaka en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Kafa travmaları en sık karşılaşılan travma biçimlerindendir. Ölümle bile sonuçlanma ihtimali olan bu travma çeşidinde kişi takip edilmelidir. Travmaların, kalıcı hasar bırakma riski de bulunmaktadır. Bu sebeple zamana geçirilmeden müdahale etmek kişinin hayatını kurtaracaktır.

Kafasından aldığı bir darbe sonucu hastaneye gelen kişiyi her an nöroşirurji uzmanı görmesi mümkün olmayabilir. Hastanın takibini yapan hekim gözlemlediği bulguları gerek duyulduğu takdirde nöroşirurji uzmanına aktarmalıdır. Pratisyen hekim kafa travması geçiren kişiyi izlerken beyin hasarına sebep olabilecek herhangi bir durum var mı onu tespit eder. Örneğin solunum bozukluğu ve hipovolemi varsa hastanın durumu kritikleşebilir.

Kafa Travmaları Nasıl Değerlendirilir?

Kafa travması geçiren kişiye ait şu bilgilerin nöroşirurji uzmanına aktarılması önemlidir.

  • Hasta kaç yaşında ve nasıl yaralanmış?
  • Solunum ve kardiyovasküler sistemlerinde durum nedir?
  • Nörolojik muayene sonucu net bir şekilde aktarılmalıdır.
  • Serebral yaralanmanın dışındaki yaralanmaların tipi
  • Tetkikler yapıldıysa sonuçları

Bu maddelerde travma yaşayan kişiye doğru müdahale yapılması için uygun bir merkeze sevkinin gerçekleşmesine yardımcı bilgiler sıralanmıştır.

Kafa Travmaları Sebepleri ve Sonuçları

Kafa travması ani gelişen bir olay sonrasında yaşanabilir. Kişiler gündelik hayatlarında daima dikkatli olmalıdır. İş esnasında ya da spor yaparken bile kafa travmasına sebep olacak pek çok durum ortaya çıkabilir. Örnek vermek gerekirse, her gün motor kullanan biri sürüş yeteneğine güvenip kask takmadan trafiğe çıkarak kendini riske atar. Sebebi ise ufak bir kaza bile geçirse kafasına alacağı darbe travma yaşamasına yol açabilir. Aynı şekilde araç kullanırken emniyet kemeri takılmaması durumunda kaza gerçekleşirse kişinin travma geçirme riski artacaktır. Kafaya darbe alma riskini minimuma indirmek, gerekli önlemleri almaktan geçer. Kişiler üşengeç olmamalı, tedbiri elden bırakmamalıdır.

Kafa travması sonrası hastalar hayatlarına kaldıkları yerden devam edemeyebilir. Sakatlığa bile sebep olabilen bu durumu hiç yaşamamak için riskler en aza indirilmelidir. Kafaya alınan herhangi bir darbe sonucu en sık karşılaşılan durum kafa derisinin şişmesidir. Bu belirtiyi sıradanmış gibi görmemek gerekir. Darbe kafaya alındıysa her durumda önem teşkil edeceği için kafa travması yaşama ihtimaline karşı kişi tedbir amaçlı hastaneye götürülmelidir.

Kafa Travması Riski Varsa Ne Yapılmalıdır?

Bilir kişi değilseniz ve yanınızda biri kafasına darbe almışsa hemen acil servisi arayarak yardım isteyin. Darbeyi alan kişinin travma geçirme ihtimaline karşı onu hareket etmeye zorlamaktan kaçının. Mevcut pozisyonu uzman hekim gelene kadar korumaya çalışın ki hastaya istemeden bir zarar vermiş olmayasınız.

Kafa travması geçiren kişinin tetkikleri yapıldıktan sonra sonuca göre müdahale edilir. Herhangi bir cerrahi müdahalede bulunmak gerekirse donanımlı bir hastane tercih edilmelidir. Operasyonu yapacak olan cerrahi ekibinde yeterli tecrübeye sahip olması da önemlidir.

Kafa travması yaşayan kişinin durumunun ciddiyeti bazen ilk aşamada kendini belli eder. Bilinç kaybı, denge kaybı, vücudun istemsizce kasılması, kulaktan ya da burundan saydam bir sıvının çıkması gibi belirtiler iyi değildir. Kulak kanaması da hastanın durumunun ileri bir değerlendirme gerektiğinin habercisidir.

Kafa Travmasının Tedavisi Zor Mu?

Kafa travmaları kesin olarak ölümle sonuçlanır gibi bir bilgi asla doğru değildir. Kafa travması yaşayan kişilerin tedavisi genellikle olumlu sonuçlanmaktadır. Hastaya yapılan erken müdahalede sonucun iyi ya da kötü olmasını doğrudan etkiler. Tedavinin başarısız olmasının asıl sebebi hastanın ilk müdahale yapılırken bile durumunun ağır olmasıdır. Yanınızda biri kafasına darbe almışsa ve bundan haberdarsanız lütfen bir sağlık kuruluşuna gidin. Kafa travması tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasının bir sebebi de hasta yakınlarının duyarsızca hareket etmesidir. Çocuğunuz düştüğünde ve kafasını bir yere vurduğunda ‘’’ düşe kalka büyüyor çocuk bu ‘’ demeyin. Kafa travması yaşama ihtimali olan kişinin yakınıysanız ya da kafanıza bir darbe alan kişi sizseniz bu durumu ciddiye alın. Kafa travmasında tedavinin başarıyla sonuçlanmasında hastanın ve hasta yakınının sorumluluğu hekimden fazladır. Sonradan pişman olacağınız hiçbir tedbirsizliğin yükünü omuzlarınıza almayın. Çocuklarda da yetişkinlerde de kafa travması sonucu beyin kanaması riski vardır. Uykuya meyleden, solunum sıkıntısı yaşayan kişiler durumu hafife almamalıdır. Travma geçirdiği düşünülen kişilerin yakınları tarafından en yakın ve tam donanımlı bir hastaneye kısa sürede oluşturulması ciddi sonuçların meydana gelmesinin önüne geçebilir. Unutulmamalıdır ki kafa travması geçiren kişilerin bulguları gözle görülmeyebilir.