Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu | Cüneyt Temiz - Hizmetler

Karpal Tünel Sendromu Teşhis, Tedavi ve Operasyonları

Karpal Tünel Sendrolmu olarak adlandırılan hastalık el bileğinin ortasındaki sinirin bası altında kalarak uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini belli eder.. Bu sinir ilk üç parmağa dağılır ve medya sinir olarak bilinir. Bu sendrom median sinir üzerine gelen baskıdan kaynaklı ortaya çıkar.  Karpal tünel boşluğunda median adı verilen sinirin sıkışmasına ve tahriş olmasına sebep olan faktörlerin çoğunda karpal tünel sendromu oluşabilir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtiler Nelerdir?

Karpal tünel sendromu yaşayan kişiler genellikle gece uykuya daldıktan bir iki saat sonra ellerinde şişme hissiyle uyanırlar. Bu hisse karıncalanma ve uyuşmada eşlik eder. Parmaklar sertleşen hasta ellerini gergin hissettiği için ovalayıp sallayarak müdahalede bulunur. Yalnız yataktan kalktıktan bir süre sonra bu his kendiliğinden geçecektir. Gerçekte gözle görülen bir değişiklik olmamasına rağmen hastalarda rahatsızlık hissi geceleri tekrar edebilir. Uyku bozukluğuna da yol açan bu his farkedildiğinde uzman bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle ev hanımlarında temizlik işlerini sıkça yaptıkları için şikayetler daha çoktur. Şikayetler arttıkça kuvvet kaybı ve avuç içi kaslarında erime görülme olasılığı artar.

Karpal Tünel Sendromu Tanısı

Elin bilek kısmına refleks çekici denilen bir aletle vurulur. Hasta elektrik çarpması şeklinde şok benzeri ani bir yanıt verirse bu el parmaklarındaki rahatsızlıktan kaynaklanır. Tinel bulgusu olarak adlandırılan bu tepkiden sonra EMG testi yaptırılarak kesin tanı konulacaktır. Elektrofizyolojik ve klinik bulguların değerlendirilmesi sonucu diğer tetkiklere gerek kalmayacaktır. Yine de hekimler bazı özel vakalarda manyetik rezonans görüntüleme de isteyebilir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karpal Tünel Sendromu yaşayan kişilerin şikayetlerine göre tedavide değişkenlik olabilir. Bu hastalık erken dönemde müdahale edildiğinde uzman hekiminizin önerisiyle geçecektir. Genellikle hastalığın teşhisi konuduktan sonra hastaya bilek ve bilek çevresini zorlayan hareketlerden kaçınması önerilir. El bileği ateli adı verilen tıbbi bir ürün sayesinde hastalar bileklerini sabit bir şekilde tutacaktır. Özellikle geceleri istemsizce yapılan el veya bilek hareketleri böylece önlenecektir. Bu sayede baskının artmasının da önüne geçilmiş olur.

Hastalığın ilerlemiş halindeyse hasta ağrı şikayetini belirtir. Bilek bölgesinde ödem varsa iltihaplanma için doktorun önerdiği ilaç kullanılır. Ağrı kesicilerde reçete edilebilir. Hastadan hastaya değişen tedavide iltihaplanmanın önlenmesi için o bölgeye steroid enjeksiyonu yapılması doktor tarafından önerilebilir. Karpal Tünel Sendromu yaşayan ve bu rahatsızlığın hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen hastalarda vardır. Böyle durumlarda Karpal Tünel Sendromu ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyatta hastanın median sinirine nasıl baskı olduğu tespit edilerek siniri rahatlatıcı şekilde müdahale yapılır.

Karpal Tünel Sendromundan Nasıl Korunmak Gerekir?

Karpal Tünel Sendromu başka bir hastalığın sebep olmasıyla hastada gerçekleşmişse o hastalığın tedavisine dikkat edilmelidir. Özellikle şeker hastalarının kan şekeri seviyesinin sürekli kontrol altında tutulması ve tiroid hastalığında ise düzenli takip yapılması gerekir.

El bileğiniz hassassa destekleyici bileklik ve ateller ile karpal tünel sendromu yaşamadan önlem almış olursunuz.

Stresli bir çalışma ortamınız varsa ve bileğinizi çoğunlukla bükülü tutuyorsanız molalar vermelisiniz. Verdiğiniz bu küçük molaları da germe egzersizleri yaparak değerlendirebilirsiniz.

Karpal Tünel Sendromu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

 

Karpal Tünel Sendromu Kalıtsal Bir Hastalık Mıdır?

Hayır bu hastalık kalıtsal değildir. Aileden herhangi biri Karpal Tünel Sendromu oldu diye sizde olacaksınız diye bir kaide yoktur.

 

Karpal Tünel Sendromunda Tedavi Gecikirse Ne Olur?

Karpal Tünel Sendromu hastaların çoğunlukla önemsiz buldukları bir rahatsızlıktır. Yalnız şu bir gerçek ki yaşanılan bu rahatsızlığın çaresine bakılmazsa ilerleyen süreçte iyileşme olmayabilir. Karpal Tünel Sendromu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir hekime danışarak doğru tedaviyi uygulamalısınız. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan sakatlıklara sebebiyet verebilirsiniz.

 

Karpal Tünel Sendromu En Çok Hangi Yaş Grubunda Görülmektedir?

Bu hastalık 40 yaş ve üzerinde daha sık görülemektedir. Özellikle 40- 60 yaş gurubundaki kadınlarda bu rahatsızlığın daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.

 

Karpal Tünel Sendromu Hamilelerde Görülür Mü?

Hamilelik sağlık açısından kadınları etkileyen bir süreçtir. Vücuttaki fiziksel değişimin ardından bazı sorumlar ortaya çıkabilir. Hamilelikte vücut daha fazla su tutacağı için median sinirinde aşırı sıvıdan kaynaklanan bir bası oluşur. Bunun sonucunda da el ve parmaklarda uyuşma meydana gelebilir. Uyuşmaya, ağrı ve karıncalanma hissi eşlik ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Genellikle doğumdan sonra bu rahatsızlık kendiliğinden geçmektedir. Gebelik döneminde bu hastalığın görülme sıklığı ise 3te1 oranındadır.

 

Karpal Tünel Sendromu Meslek Hastalığı Mıdır?

Karpal Tünel Sendromu için meslek hastalığı demek pek doğru değildir. Bu hastalık özellikle elini çok kullanan kişilerde görülür. Zorlayıcı mesleklerle Karpal Tünel Sendromu görülme ihtimali daha fazladır. El bileği kırıkları, damar ve kaslardaki anomaliler, yumuşak doku tümörleri gibi hastalıklar da Karpal Tünel Sendromunu yaşamaya sebep olan etmenlerdendir.