Omurga Cerrahisi

Omurga Cerrahisi | Cüneyt Temiz - Hizmetler

Omurga Cerrahisi Nedir?

Omurga yaralanmaları giderek daha fazla insanı etkileyen bir sorun haline geldi. Aşırı efor, kazalar ve günlük yaşamdaki kötü duruş bozuklukları omurga sorunlarının yaşanmasında ilk sırada yer almaktadır.  Ağrıya neden olan omurga patolojilerini düzeltmek için omurga cerrahisi yapılır. Sırt cerrahisi, genellikle sırtın diğer bölgelerine, kollara ve bacaklara yayılan bu ağrıyla ilişkili ağrı veya uyuşmayı gidermek için kullanılır. Normalde sırt ve omurilik ağrısı, içindeki bir sinirin sıkışmasından kaynaklanır.

Omurga cerrahisi türleri nelerdir?

Birkaç tür omurga cerrahisi vardır:

  • Diskektomi: Bu, şişmiş sinire erişmek ve tahrişini gidermek için diskin fıtıklı kısmının çıkarılmasını içerir.
  • Laminektomi: Omurları kaplayan kemik, darlıktan gelen basıncı azaltmak için çıkarılır ve büyütülür.
  • Füzyon: Omurga füzyonu esas olarak omurganın iki veya daha fazla kemiğini bir araya getirmekten oluşur. Bu, bir kırığa stabilite vererek veya sadece omurların hareketiyle başlayan ve bazı omur disklerini dejenere edebilen veya yaralayabilen ağrıyı ortadan kaldırarak ağrıyı hafifletebilir.
  • Disk implantı: Füzyona alternatif olarak herkes tarafından kullanılamasa da disk implantı vardır.
Omurga problemlerinin belirtileri nelerdir?
  • Omurga sorunları ile ilgili olarak acil durum belirtileri ve semptomları;
  • Boynunuzda, başınızda veya sırtınızda aşırı sırt ağrısı veya baskı
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde zayıflık, koordinasyon bozukluğu veya felç
  • Ellerinizde, parmaklarınızda, ayaklarınızda veya ayak parmaklarınızda uyuşma, karıncalanma veya his kaybı
  • Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı
  • Denge ve yürümede zorluk
En sık görülen omurga rahatsızlıkları nelerdir?
  • Spondiloz (Kireçlenme): Spondiloz, omurgadaki kemiklerin (omurlar) ve disklerin yaşa bağlı değişimidir. Bu değişikliklere genellikle dejeneratif disk hastalığı ve osteoartrit denir.
  • Siyatik: Siyatik, alt sırtınızdan kalçalarınıza ve kalçalarınıza ve her bacağınıza doğru uzanan siyatik sinirin yolu boyunca yayılan ağrıyı ifade eder. Tipik olarak, siyatik vücudunuzun sadece bir tarafını etkiler.
  • Omurga Enfeksiyonları: Omurga enfeksiyonlarına, vücudun başka bir bölümünde kan dolaşımı yoluyla omurgaya taşınan bir bakteri veya mantar enfeksiyonu neden olabilir.
  • Spinal Osteoartrit (Spondiloz): Yaşlanma ile ilişkili kronik birdurumdur. Araştırmalar, genellikle intervertebral disklerin dejeneratif hastalığına bağlı ikincil bir problem olarak geliştiğini göstermektedir.
  • Spinal Stenoz: Omurganızdaki boşlukların daralmasıdır ve bu, omurga boyunca hareket eden sinirlere baskı uygulayabilir. Spinal stenoz en sık bel ve boyunda görülür.
  • Skolyoz ve Omurga Deformiteleri: Omurga eğriliği sorunları çocukluk çağında başlamaktadır. Tedavi edilmediği zaman kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
  • Omurga Tümörleri: Şiddetli sırt ve bacak ağrısı yapar. Tümörün bası yaptığı yere göre kol ve bacaklarda uyuşma, yürümede güçlük görülebilir.

Omurga cerrahisi kaç saat sürer?

Tüm omurga ameliyatları büyük ameliyatlardır. Omurga vücudun büyük bir parçasıdır, ancak bu, her omurga cerrahisinin büyük bir prosedür olması gerektiği anlamına gelmez. Birkaç omurga ameliyatı minimal invazivdir, büyük insizyonlar yerine birkaç küçük kesim yapar. Birçok ameliyat ortalama 5-14 saat arası sürmektedir.

Omurga cerrahisi öncesi neler yapılmalı?

Hasta genellikle ameliyattan bir gün önce ameliyatın yapılacağı kliniğe kabul edilir. Anestezi testleri, fiziksel ve ameliyat öncesi (preoperatif) muayeneleri yapılır. Ameliyat başlamadan en az 12 saat önce hiçbir şey yiyip içmemelidirler. Bunun dışında omurga cerrahisi herhangi bir özel hazırlık gerektirmez.

Omurga cerrahisi sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Normalde hasta birkaç gün müşahede altında tutulur. Yarayı temiz tutmak ve uzman tarafından sağlanan talimat veya tavsiyelere uymak önemlidir.

Omurga cerrahisinde uygulanan alternatif cerrahiler nelerdir?

Günümüzde omurga cerrahisi için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Cerrahi durumda, konvansiyonel cerrahinin ana alternatifi minimal invaziv teknikler kullanmaktır. Bu minimal invaziv cerrahi teknikler, tedavi edilecek dokunun ve çevresindeki dokunun çok az hasar gördüğü küçük kesiler yoluyla omurgaya erişim sağlar. Minimal invaziv omurga teknikleri, cerrahi müdahalenin seviyesini en aza indirir ve hastaya ameliyat sonrası daha kısa, daha az ağrılı bir dönem sunarak yaşam kalitesini artırmaktadır. Buna karşılık, omurgadaki sorunları tedavi etmek için daha kapalı yöntemler de vardır. Hastanın durumuna göre değerlendirme yapılarak, ağrı olan alanı güçlendirmek için mesleki terapiler ve fizik tedavi egzersizlerinin eşlik ettiği ağrı azaltıcı ilaçlar kullanılabilir.

Omurga cerrahisinden sonra yürüteç gerekir mi?

Doktorunuz sizi mümkün olduğunca yürümeye teşvik edecektir. İlk hafta için yürüteç veya baston gibi bir yardım cihazına ihtiyacınız olacak; ancak, sabit zemindeyken ilk iki ila üç haftadan sonra bu cihazın kullanımını sınırlamaya çalışmalısınız.