Omurga Travmaları

Omurga Travmaları - Prof. Dr. Cüneyt Temiz

Omurga Travmaları

Omurga travmaları genellikle düşme veya çarpma sonucunda oluşan yükü taşıyamamasından meydana gelmektedir. Oluşan bu durumda omurgadaki kemikler yükü taşıyamamaktadır. Bu durum da omurganın kırılmasına neden olmaktadır. Omurga travmaları genellikle trafik kazaları, yüksekten atlama gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında günlük rutin işlerde bile ortaya çıkabilmektedir. Bu genellikle ilerleyen yaşlarda görülmektedir.

Omurga travmalarında erkekler kadınlara göre daha fazla risk altındadır. Genellikle bu sorunlar 18-50 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Omurga travmalarının belirtileri farklılık göstermektedir. Ayrıca yaralanmanın şiddetine göre de farklılık gösterir. Başlıca nedenlerinin arasında ise boyun ağrısı, sırt ağrısı gibi bulgular bulunmaktadır. Bunların yanında idrar kaçırma, kuvvet kaybı ve halsizlik gibi sorunlarda belirtiler arasında yerini almaktadır.

Omurilik travmalarının geç tanısı konulması durumunda ise kamburluk meydana gelir ve buna bağlı olarak aşırı ağrılar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sinirlerde meydana gelen hasarlar sonucunda hasta felç gibi olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmaktadır. Omurga travmaları kemiklerin arasında bulunan disklerin yırtılması sonucunda meydana gelmektedir. Omurilikte meydana gelen bu hasar kısmi felce neden olabilmektedir. Zaman zaman bu durum hastaya ağrı vermeyebilir. Fakat ilerleyen zamanlarda omurgada eğrilik, kayma ve kamburluk gibi aşırı ağrılara neden olan rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

Omurga travmaları genelde solunum kaslarının bulunduğu, boynun üst kısmında ve sırt ile bel arasındaki bölümde meydana gelmektedir. Oluşan travma sonucunda ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi, şiddetli ağrılar ve kuvvet kaybı omurga travmasının habercisidir. Bu ağrılar zaman zaman bilinçsiz şekilde yapılan nakiller sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı omurga travması geçirdiği düşünülen bir kişinin sağlık personeli gelmeden hareket ettirilmemesi gerekmektedir. oluşan travmalar hastanın hayatını oldukça etkilemektedir.

Omurga travmalarının tedavisinde kırıklardan çok omurgada bulunan sinirlerin korunmasıdır. Böyle kırık şikayetleri olan hastalara MR, röntgen ve tomografi ile tanı konulabilmektedir. Bu tetkiklerin hastalara hiçbir bulgu vermeden de uygulanması gerekmektedir. omurga travması son zamanlarda iğne yöntemi ile tedavisi yapılmaktadır. Oluşan kırık kemiğin içerisinde iğne yardımı ile girilmektedir. İğnenin ucunda bulunan balon sayesinde kırık olan kemiklerin içerisi doldurulmaktadır. Boşluk yapay çimentosu sayesinde kemik doku eski haline gelmektedir. Tedavi edilen hasta aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Omurga travmalarında hastada meydana gelen kırıklar çoksa cerrahi müdahale gerektirmektedir. Omurgalar cerrahi işlem sırasında metal çubuklarla desteklenmektedir. Böylece omuriliğin hasar görmesi engellenmektedir.

Omurga Travmalarının Nedenleri

Düşme veya çarpmaya bağlı olarak omurganın yükü taşıyamaması sonucunda omurga travmaları meydana gelmektedir. Meydana gelen hasar hafifse sadece hafif ağrı ve deformasyon yaşanmaktadır. Omurga travmaları genellikle trafik kazaları, yüksekten düşme, havuza dik şekilde atlama gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında omurganın özelliğini kaybetmesi sonucunda da travmalar meydana gelmektedir. Oluşan bu travmalar ağır yaralanmalara maruz kalmadan günlük yaşantı da bile ortaya çıkabilmektedir.

Omurga travmaları genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir sorundur. Bunun nedeni ise aktif bir yaşam şekli sürdürmektir. Oluşan bu travmalar genellikle ağır sağlık sorunları olarak kabul edilmektedir. Meydana gelen kazalar sonucunda omurgaya daha fazla zarar vermemek için sağlık personelinin gelmesi beklenmelidir. Aksi bir durumda ise boyun ve sırt kırıklarından dolayı felç olmasına neden olabilirsiniz.

Omurga Travmasının Tedavisi

Omurga travmasının meydana gelmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir. Hastaya yapılan her müdahale oldukça önemlidir. Bilinçsiz şekilde yapılan uygulama hastanın hayatını büyük ölçüde etkilemektedir.

Sağlık kuruluşuna getirilen hastaya öncelikle radyografi işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem yaralanmanın olup olmadığını anlamak için uygulanmaktadır. Ardından tomografi işlemi uygulanır. Bu işlem ise kırıkların şiddetini tespit etmek için kullanılır. Ardından MRG görüntüleme işlemine geçilmektedir. Bu işlem omuriliğin ve dokuların değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Yapılan bu uygulama her hasta için geçerli değildir. Fakat kırık tespit edilmesi durumunda bu işlem yapılmalıdır.

Omurga travmasında temel amaç ise omurganın bütünlüğünü kontrol etmek ve ağrının kontrolünü sağlamaktır. Oluşan travmanın zaman içerisinde kamburluğa neden olabileceği ve oluşan yaralanmayı engellemektir. Gerekli taramalar yapıldıktan sonra tedavi işlemine geçilmektedir. Travma sonucunda oluşan kırıklar tespit edildikten sonra dondurma işlemine geçilmektedir.

Uzman bir hekimin tanısı üzerine tedavi altına alınan hasta durumuna göre kısıtlı yatak istirahatleri önerilmektedir.