Omurga Kırıkları | Cüneyt Temiz - Hizmetler

Merhaba, size en çok sorulan bir konudan bahsetmek istiyorum. Hatalarımız omurga kırıkları ne kadar sürede kaynar? Omurga kırıklarının iyileşme süresi yeterli sterilizasyon veya immobilizasyon hareketsizlik sağlanmışsa ortalama 3 ile 6 hafta arasındadır ama bazı ciddi omurga kırıklarında bu süre geçmesine rağmen omurga kırığında kaynaşma çok yavaş olabilir. İyileşme hastanın kendi kişisel durumuyla da ilgili olabilir. Kişinin sigara içip içmediği, şeker hastalığının olup olmadığı gibi durumlarla da ilgilidir. Bu nedenle buna bir hekim ile beraber karar vermekte fayda vardır.

Omurga kırıklarının hepsinde ameliyat gerekir mi? Hangilerini de ameliyat gerekir?

Hayır, omurga kırıklarının hepsinde ameliyat gerekmez. Hafif tipte olan omurga kırıklarında çoğunlukla korse uygulamaları yeterlidir ama ciddi patlama tipi kırıklar dediğimiz, ileri kompresyon dediğimiz kırıklarda çoğunlukla bu yeterli olmaz. Bu tür ciddi kırıklarda ameliyat dışındaki seçeneğimiz, hastanın 3-6 ay boyunca hareket etmeden yatakta yatmasıdır ama bununda kendine ait akciğer ödemi gibi, özellikle yaşlı hastalarımızda ciğer ödemi ve kalp yetmezliği gibi kendine ait komplikasyonları olabilir.

Omurga enfeksiyonları

Omurga enfeksiyonları omurganın kendine ait yapılardan veya vücudun başka yerinden sıçramış enfeksiyonlar olabilir. Ciddi sonuçlara neden olabilir omurga enfeksiyonları. Özellikle epidural apse dediğimiz sizin köklerine bası ortaya çıktığında omurga enfeksiyonları ortaya çıkar. Bazen omurga ameliyatlarından sonra omurga enfeksiyonları ortaya çıkar, eğer ameliyat yerinizde bir akıntı ve özellikle geceleri olan yüksek ateşiniz varsa en yakın sağlık merkezine gitmenizi öneririm.

Dinamik omurga implantı ne demek?

Omurga cerrahisinde gelişen teknoloji ile beraber artık omurganın hareketlerini ortadan kaldıran eski statik sistemler yerine omurga hareketine izin veren ama aynı zamanda omurganın iyileşmesini de destekleyen dinamik sistemler ortaya çıkmaya başladı. Dinamik sistemlerin en büyük avantajı, ameliyat sonrası hasta konforunun yüksek olması, hızla hareket edebilmeye başlaması, hızlı işlerine başlaması ve ağrı gibi problemlerin daha az görülmesidir.

Bel fıtığı ne demek?

Bel fıtığı temel olarak omurgada omurların arasındaki disklerin çeşitli nedenlerle bozulması ve arkadaki sinir köklerine bası uygulaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalarda önce bel ağrısı başlar, daha sonra kalçadan bacağın arkasına doğru yayılan bir ağrı şeklinde devam eder, daha sonra da bacakta çeşitli kuvvetler kayıpları ağrının artması ile hatta bazen acil duruma gelmesi ile karakterli bir tablo haline gelebilir. Bel fıtığının önemi nedir? Bel fıtığında iki bulgu olduğunda idrar, büyük abdest tutamama veya yapamama gibi bir durum olduğunda veya birden bire ayağın yukarı kaldırma veya aşağı bastırma gücü ortadan kalktığında 6-8 saat içinde ameliyat edilmesi gereken, acil bir tablo haline gelir.