Skolyoz

Skolyoz - Prof. Dr. Cüneyt Temiz

Skolyoz

Skolyoz omurganın sağa doğru veya sola doğru eğrilmesi demektir. Bu hastalığın sebebi gelişim bozukluğuna bağlansa da sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın tanısı genellikle çocuk yaşlarda konulmaktadır. Skolyoz hastalığının ilk belirtileri ise omuzların ve kalça kısmının simetrik şekilde durmamasıdır. Ayrıca hastanın sırt kısmında kabarık bir görüntü meydana gelmektedir. Bu hastalık zaman zaman rastgele çekilmiş olan röntgen ile de tespit edilmektedir. Skolyozdan dolayı kalça ve kürek kemiklerinde kaymalar meydana gelmektedir.

Omurganın normal eğriliğinin bozuk olduğu durumlara skolyoz denilmektedir. Skolyozda dışarıdan omurga S şeklinde veya C şeklinde bir görüntüye sahiptir. Omurgada yan tarafa doğru gelişen bu eğrilik genellikle ergenlik dönemlerinde meydana gelmektedir. Skolyoz hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Omurlarda oluşan bu dönmelerden dolayı sırt bölgesinde ve boyun bölgesinde çıkıntıların oluşmasına neden olmaktadır.

Skolyoz kendi içerisinde bölümlere ayrılmaktadır bunlara bakıldığında;

İdiopatik skolyoz; bu skolyoz en çok görülen skolyozlar arasında yerini almaktadır. Omurgalarda dışardan S veya C şeklinde bir görüntüye sahiptir.

Nöromüsküler skolyoz; bu skolyoz hastalığının temel sebepleri arasında kas sistemlerinde meydana gelen rahatsızlıklardan kaynaklandığı söylenmektedir. Sinir hastalıkları beyinden veya omurilikten kaynaklanabilir. Kas hastalıkları ise çocukluk dönemlerinde veya ilerleyen zamanlarda görülmektedir. Oluşan bu skolyoz hastalığında diğerlerine göre daha fazla solunum sıkıntısı yaşanmaktadır. Ayrıca solunum nöbetleri, iletişimde oluşan bozukluklar, epileğtik nöbetler bu skolyozdan kaynaklanmaktadır. Bu hastalığa müdahale küçük yaşlarda gerçekleştirilebilir.

Konjenital skolyo; bu skolyoz hastalığı anne karnında gelişim gösteren bebeklerde görülmektedir. Bu durum omurga anomalilerine bağlı olarak gelişim göstermektedir. Konjental skolyoz oluştuğu ilk yıllarda aşırı hızlı bir ilerleme göstermektedir. Bu sebepten dolayı erken dönemde ortaya çıkan bu rahatsızlığın küçük yaşlarda tedavi edilmesi mümkündür. Bu rahatsızlık doğuştan olduğu ve hastalığın anne karnında meydana geldiğini ifade etmektedir.

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tedavisi için öncelikle hastaya bir tanı konulması gerekmektedir. bunun için öncelikle skolyoza neden olabilecek hastalıklar araştırılmaktadır. Skolyoz hastalığının belirlenmesinde genellikle 10 yaşından daha erken bir dönemde tanı konulabilmektedir. Skolyoz tedavisi hızlı ilerlemesi ve sinir sistemini oldukça ilgilendiren bir rahatsızlık olmasından dolayı erken dönemde tedavi ettirilmesi oldukça önemlidir.

Skolyoz tanı işlemi için muayene altına alınan hastanın kemik yapısı incelenmektedir. Bu hastalarda genellikle geçmeyen bir sırt ağrısı şikâyetleri oluşmaktadır. Muayenelerin ardından gerekli olan görüntüleme sistemlerinin de yardımı ile hastaya tanı konulmaktadır. Bu yöntem ile eğriliğin derecesi belirlenmektedir. Şikâyeti olan hastaların skolyoz olarak bir tespit olması için eğriliğin 10 cm kadar olması gerekmektedir.

Skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale ile tedavi uygulanmamaktadır. Uygulanan tedaviler genellikle spor aktiviteleri, hasta için uygun olan egzersizler ve hastayı takip oluşturmaktadır. Tedavi aşamasında birçok faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Fakat bu faktörlerin bir adım önünde skolyoz eğriliği yerini almaktadır.

Ergenlik döneminde oluşan skolyoz hastalığı erken dönemlerde görülen skolyoza göre daha kötü bir izlenim göstermektedir. Bu sebeplerden dolayı ileri yaşlarda meydana gelen skolyoz hastalığı tedavisi oldukça zordur. Böyle skolyoz hastalığına sahip olan kişilere cerrahi müdahale gerekebilir.

Skolyoz hastalığının tedavi edilmesinin ardından kalp rahatsızlığı, belde ve sırt bölgesinde oluşan ağrılar, sinir hasarı gibi sorunlar ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Bunların yanında kişilerin kendi dış görünüşlerine ek olumsuz düşünüşleri de tedavi aşamasında dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

Skolyozun küçük yaşlarda başlamasına neden olan faktörler ise çocuğun gelişimidir. Çocuğun büyüme hızı ile skolyozu hastalığının ilerleme hızı doğru orantı da ilerleme göstermektedir. Böyle hastaların tedavi yöntemi ise korse ile tedavi yöntemidir. Bu sebeplerden dolayı küçük yaşlarda meydana gelen skolyoz hastalığının ameliyat gerekliliği ergenlik döneminde meydana gelen skolyoza göre daha fazladır. Bir diğer sebepte küçük yaşlarda uygulanan skolyoz tedavisinde omurganın büyümesinin durdurulması için uygulanan tedavidir. Küçük çocuklarda korse ile tedavi oldukça zordur. Bu sebeplerden dolayı cerrahi bir işlem ile düzeltme gerçekleştirilerek gövde alçıları kullanılmaktadır.

Skolyozun 40 dereceye yakın olan çocuklarda ise korse tedavisi uygulanmayabilir. Küçük yaşlarda karşılaşıldığı zaman bu durum biraz farklılaşmaktadır. Küçük yaşlarda uygulanan tedavi ile skolyoz derecesi 60 a kadar çıkabilmektedir. Bu tedavi için korseden yardım alınmaktadır. Bu tedavideki asıl amaç ise skolyoz eğriliğinin artışını engellemektir.